Luottokortti Sanasto

Luottokortti Sanasto

Luottokortteihin liittyy paljon erilaista sanastoa. Useimmat termit ovat varmasti tuttuja, mutta joukossa on varmasti myös hieman vieraampia käsitteitä. Tästä syystä olemme koonneet kattavan ja selkokielisen luottokortti sanaston, jonka avulla selviää mitä mikäkin luottokortti termi tarkoittaa.

American Express

American Express on Yhdysvaltalainen rahoitusalan yritys, joka tarjoaa laadukkaita luottokortteja sekä matkasekkejä. American Express onkin maailmanlaajuisesti tunnettu Premium-korteistaan, jotka tuovat tullessaan todella upeita ja ylellisiä etuja kortinhaltijalle. Amex kortit ovat myös tietynlainen status-symboli.

Bonukset

Monet luottokortit tarjoavat kortinhaltijalle bonuksia kortilla tehdyistä ostoksista. Korttiin liitetty bonusohjelma voi olla joko maksutapaedun tai pisteohjelman muodossa. Monilla korttiyhtiöillä bonuspisteet ovat myös täysin rahanarvoisia, eli ne tuovat tullessaan upeita etuja kortinhaltijalle.

Credit/Debit-kortit

Credit/Debit-kortti on niin kutsuttu yhdistelmäkortti, jossa yhdistyvät kahden korttimuodon ominaisuudet. Kun käytössä on Credit/Debit kortti, voi kortinhaltija päättää, haluaako tehdä ostokset kortin luotto-puolelta(Credit) vai haluaako hän tehdä ostokset suoraan korttiin liitetyltä tililtä (Debit). Kyseessä on siis joustava ja monikäyttöinen kortti.

Etuohjelma

Useimpiin luottokortteihin on myös liitetty erilaisia etuohjelmia, joiden avulla kortinhaltija voi kerätä itselleen esimerkiksi bonus- tai lentopisteitä. Pisteet kortinhaltija voi käyttää vaikkapa ostoksiin tai etujen lunastamiseen. Luottokortin etuohjelmat vaihtelevat korttikohtaisesti ja siksi myös ne kannattaa muistaa vertailla.

Korkoprosentti

Luottokorteissa on myös aina korkoprosentti, joka kertoo sen kuinka paljon luotolla tehdyistä ostoksista täytyy maksaa korkoa. Korkoa veloitetaan vain siinä tapauksessa, jos kortin koroton maksuaika on kulunut umpeen ja laskua ei makseta kokonaan yhdellä kertaa. Luottokortin korkoprosenteissa löytyy vaihtelua korttikohtaisesti, jonka takia ne on myös hyvä vertailla. Yleisimmin korko asettuu välille 5-15 %.
Lue lisää luottokortin koroista

Koroton maksuaika

Luottokortteihin kuuluu myös koroton maksuaika, joka tarkoittaa siis toisin sanoen sitä, että kortilla tehdyt ostokset ovat korottomia, jos ne maksetaan pois korottoman maksuajan puitteissa. Myös koroton maksuaika vaihtelee kortinmyöntäjäkohtaisesti, ja se voi olla jotakin väliltä 28 – 60 vuorokautta. Keskimäärin koroton maksuaika Suomessa myönnettäville luottokorteille on 30 vrk.

Käteisnostot

Käteisnosto tarkoittaa yleensä automaateilta tehtyjä rahan nostoja. Hyvin usein käteisnostoista veloitetaan pieni lisämaksu, jos nosto tehdään luottopuolelta. Myös käteisnostostoista perittävät kulut ovat sellaisia jotka kannattaa vertailla. Markkinoilta löytyy myös sellaisia luottokortteja, jotka mahdollistavat ilmaiset käteisnostot.

Lentopisteet

Tietyt luottokortit antavat myös mahdollisuuden lentopisteiden keräämiseen. Usein yksi euro tuo tullessaan yhden lentopisteen. Lentopisteet on mahdollista käyttää etuihin lentoyhtiöiden palkinto-ohjelmissa. Esimerkiksi Norwegian – sekä Finnair Plus –pisteet mahdollistavat kummatkin muun muassa lentojen ostamisen pisteiden avulla.

Lounget

Oikeastaan kaikki Premium-kortit, kuin myös lentopisteominaisuuden sisältävät luottokortitkin tarjoavat kortinhaltijalle myös mahdollisuuden päästä nauttimaan maailman lentokenttä loungejen ainutlaatuisen rennosta ja ylellisestä tunnelmasta. Loungeissa pääsee siis rentoutumaan ja nauttimaan ylellisestä tunnelmasta lentoa odotellessa.

Luottokelpoisuus

Luottokelpoisuus kertoo sen, kuinka hyvin henkilön oletetaan pystyvän maksamaan velkansa takaisin, perustuen aiempaan maksukäyttäytymiseen. Kuten hyvin tiedettyä on, myös luottokorttia hakiessa kortinhakijalle tehdään luottotarkistus. Luottokelpoisuus muodostuu kuitenkin myös muista tekijöistä kuin vain luottotiedoista, sillä siinä tarkistetaan myös kortinhakijan sen hetkinen taloudellinen tilanne, sekä tulotaso.

Luottokortit

Luottokortteja on olemassa erilaisia ja ne kaikki eroavat toisistaan ominaisuuksiensa suhteen. Eri luottokorttityyppejä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Perusluottokortti
  • Premium-luottokortti
  • Bonuspiste-luottokortti
  • Palkintopiste-luottokortti
  • Lentopiste-luottokortti

Kuten sanottua, eri luottokortit eroavat ominaisuuksiltaan toisistaan, jonka takia niihin kannattaa tutustua tarkemmin, sekä vertailla ne kaikessa rauhassa. Sillä tavoin löytyy itselle paras korttimuoto.

Luottoraja

Luottokorteihin on myös lähestulkoon aina asetettu jonkinlainen luottoraja, jonka puitteissa korttia voi käyttää. Luottoraja voi olla joko ennalta määrätty tai kortinmyöntäjä voi myös tehdä jokaiselle kortinhakijalle henkilökohtaisen päätöksen, perustuen hakijan tulostasoon yms. seikkoihin. Monissa luottokorteissa luottoraja on 1 000 – 10 000 euroa, mutta toki markkinoilta löytyy myös kortteja joissa luottoraja on 20 000 euroa. Joissain korteissa sitä ei ole määritelty ennakkoon lainkaan.

Luottokorttien vertailu

Myös luottokortit kannattaa aina vertailla ja asioita joihin tulee kiinnittää huomioita, ovat esimerkiksi luottoraja, luottokortista maksettavat kulut ja korko sekä luottokorttiin liitetyt edut. Vertailemalla löytyykin yleensä se paras mahdollinen kortti juuri omiin tarpeisiin.

Luottokorttilasku

Kun luottokortilla tehdään ostoksia, postitetaan kortinhaltijalle joka kuukausi luottokorttilasku, josta maksetaan ainakin vähintään sen ilmoittama minimilyhennys. Jäljelle jäävästä summasta alkaa kertyä korkoa. Jos luottokorttilaskun taas maksaa kerralla pois kokonaan, ei korkoa ala lainkaan kerääntymään. Moni kortinhaltija käyttääkin luottokorttia juuri niin, että hyödyntää siihen liitetyn korottoman maksuajan ja maksaa koko laskun kokonaisuudessaan pois ennen sen loppumista.

Luottokorttiyhtiö

Luottokorttiyhtiö on se taho joka myöntää kortinhaltijalle kortin ja maksaa kortilla tehdyt ostokset, jonka jälkeen se lähettää niistä laskun kortinhaltijalle kuukausittain. Luonnollisesti myös pankit myöntävät luottokortteja, mutta niidenkin myöntämien korttien kyseessä ollessa, luottokorttiyhtiö toimii luotto-ostosten maksajana. Suurimpia ja tunnetuimpia luottokorttiyhtiöitä ovat esimerkiksi, Visa, MasterCard, American Express, ja Diners Club.

Lähimaksuominaisuus

Nykyisin oikeastaan kaikkiin luottokortteihin on myös liitetty lähimaksuominaisuus, jonka avulla voidaan maksaa pieniä alle 50 euron ostoksia ilman tunnusluvun näpyttelyä. Ostoraja vaihtelee sekin hieman korttikohtaisesti, eli joissakin korteissa se voi olla vain vaikkapa vain 25 tai 30 euroa.

Maksuaikakortti

Maksuaikakortti on eri asia kuin luottokortti. Maksuaikakortilla ostoksia tehdessä lasku täytyy nimittäin maksaa yhdellä kertaa kokonaisuudessaan pois, korottoman maksuajan päätyessä. Moni esimerkiksi kutsuu Amex, eli American Express-kortteja luottokorteiksi, vaikka ne ovat todellisuudessa maksuaikakortteja. Myös maksuaikakortissa kortilla voi kuitenkin tehdä ostoksia ns. velaksi, kunhan pitää huolta siitä, että laskun maksu onnistuu kokonaisuudessaan sen erääntyessä.

MasterCard

MasterCard on yksi tunnetuimpia luottokorttiyhtiöitä ja se tarjoaa todella kattavan luottokorttimaksujärjestelmän, joka mahdollistaa maailmanlaajuiset ostot ja rahan nostot. MasterCardin onkin maailman laajimmin hyväksytty luottokortti, ja se käy maksuvälineenä jopa reilussa 32 miljoonassa myyntipisteessä ympäri maailmaa. Luonnollisesti myös automaattinostot sujuvat MasterCardin avulla missä päin maailmaa tahansa.

Minimilyhennys

Kuukausittain kortinhaltijalle lähetetystä luottokorttilaskusta on maksettava aina vähintään laskun ilmoittama minimilyhennys. Laskun voi myös maksaa kokonaisuudessaan pois ja silloin se ei ala lainkaan kerryttämään korkoa. Jos laskusta maksetaan vain laskun ilmoittama minimilyhennys, peritään korkoa jäljelle jäävästä summasta.

Pankkikortti

Pankkikortti on eri asia kuin luottokortti. Pankkikortilla ostoksia tehdessä, ostokset veloitetaan heti korttiin liitetyltä pankkitililtä. Pankkikortti ei siis koskaan mahdollista luottoa ostoksille.

Palkinto-ohjelmat

Tiettyihin luottokortteihin on liitetty myös erilaisia palkinto-ohjelmia, joiden avulla onkin suhteellisen helppoa kerätä itselleen monenlaisia etuja. Sellaisia voivat olla esimerkiksi ravintola – ja hotelli-edut, matkustamiseen ja auton vuokraukseen liittyvät edut yms. Yleensä palkinto-ohjelmat ovat liitettyinä ns. Premium-kortteihin tai lentopistekortteihin.

Palvelumaksut

Luottokortin käytöstä veloitetaan yleensä myös palvelumaksuja. Yleensä ne ovat kortin laskuihin liittyviä kuluja, vuosimaksuja tai vaikkapa käteisnostoihin ja ulkomailla tehtyihin ostoksiin liittyviä veloituksia. Luottokorttiyhtiöt saattavat myös laskuttaa esimerkiksi erilaisista luottosopimuksen ehtojen muutoksista.

Premium-luottokortit

Premium-kortit ovat eduiltaan ja ominaisuuksiltaan ylellisimpiä, sekä korkeimmat luottorajat omaavia. Niihin onkin melkeinpä aina liitetty mukaan esimerkiksi jonkinlainen palkinto-ohjelma, sekä usein myös kattava matkavakuutus ja lentokenttäloungejen käyttömahdollisuus maailmanlaajuisesti. Premium-luottokorteissa saattaa kuitenkin usein olla suhteellisen korkea vuosimaksu, mutta henkilölle joka matkustaa runsaasti, niiden mukanaan tuomat hyödyt voivat usein olla vuosimaksun arvoisia.

Rinnakkaiskortti

Moniin luottokortteihin on mahdollista hakea myös rinnakkaiskorttia. Usein rinnakkaiskortti haetaan jollekin perheenjäsenelle. Kannattaa kuitenkin huomioida, että rinnakkaiskortilla tehdyt ostokset laskutetaan aina pääkortin haltijan tililtä. Rinnakkaiskorttien avulla on kuitenkin hyvä kerryttää pisteitä tai bonuksia nopeammin. Rinnakkaiskortti voi olla hyvä myös vaikkapa nuorelle. Usein yksi rinnakkaiskortti on ilmainen ja muista peritään jonkinlainen vuosimaksu.

Vakuutukset

Moniin luottokortteihin on myös liitetty mukaan erilaisia vakuutuksia. Yleisimpiä ovat erilaiset matkavakuutukset, sekä ostoturva- ja tuoteturvavakuutukset. Joillakin luottokorteilla vakuutus voi myös olla erikseen saatavilla, tiettyä lisämaksua vastaan. Myös matkavakuutuksissa on eroja, sillä joidenkin korttien matkavakuutukset ovat todella kattavia ja voivat koskea jopa kortinhaltijan perheenjäseniä. Tästä syystä kannattaakin muistaa tutustua huolella myös luottokorttien vakuutuksiin ennen kortin hakemista.

Viivästyskorko

Jos kortinhaltija ei maksa laskua eräpäivään mennessä, alkaa siitä juosta viivästyskorko. Viivästyskorot ovat yleisesti ottaen suhteellisen korkeita, joten laskun maksaminen ajoissa on todella tärkeää.

Visa

Visa on toinen todella tunnettu luottoyhtiö, joka hoitaa maksutapahtumia maailmanlaajuisesti. Visa korttien käyttäminen onkin mahdollista jopa reilussa parissa sadassa eri maassa, sekä yli 24 miljoonassa myyntipisteessä. Myös automaattinostot hoituvat Visa korttien avulla missä päin maailmaa tahansa.

Vuosimaksu

Luottokortista saatetaan periä myös vuosimaksua, joka voi olla jotakin väliltä 0-500 euroa. Premium-luottokorteissa vuosimaksu voi olla jopa useita satoja euroja. Usein luottokorteista perittävä vuosimaksu on kuitenkin vain parista kympistä noin sataan euroon. Kannattaa kuitenkin huomioida, että markkinoilta löytyy nykyisin myös todella kiitettävästi täysin vuosimaksuttomia luottokortteja. Onkin ihan kortinhakijasta itsestään kiinni, että minkälainen kortti on juuri hänelle parhaiten sopiva.