VISA

VISA

Visa luottokortti on maailman käytetyin maksuaikakortti. Maksupisteitä Visa kortilla löytyy maailmanlaajuisesti jopa useita kymmeniä miljoonia (24 miljoonaa). Pelkästään Suomessa maksupisteitä on reilut 80 000. Kyseessä on siis kattava ja turvallinen kortti, joka mahdollistaa ostot sekä netissä, kivijalkaliikkeissä, kotimaassa kuin ulkomaillakin.

VISA toimii maailmanlaajuisesti jopa useissa miljoonissa maksupisteissä

Visa kortilla voi myös tehdä käteisautomaattinostoja sekä kotimaassa, kuin ulkomaillakin. Suurimmalta osalta suomalaisista löytyykin lompakosta jonkinlainen Visa-kortti. Kaikki yleisimmät suomalaiset pankit myös myöntävät näitä kortteja omille asiakkailleen.

Visa kortti on siis niin sanottu maksunvälittäjä, joka pystyy takaamaan turvalliset ja luotettavat ostot missä päin maailmaa tahansa. Luonnollisesti Visa kortti toimii myös netissä ostoksia tehdessä. Maailmanlaajuisesti Visa toimii siis jopa useissa kymmenissä miljoonissa maksupisteissä ympäri maailmaa. Tämä onkin yksi niistä syistä miksi Visa on myös mukava kaveri matkustellessa.

Visa kortit:

Suomessa toimivista pankeista Visa kortteja myöntävät:

Kortin historiaa

Visa on amerikkalainen pörssiyhtiö, joka on aloittanut toimintansa jo vuonna 1970. Se olikin ensimmäinen yleisluottokortti, jossa oli mukana myös luotto-ominaisuus. Visan edeltäjä oli paperinen Bank Americard kortti, joka saapui markkinoille jo vuonna 1958. 1970-luvulla kortti kuitenkin muuttui useiden eri pankkien yhteiseksi tuotteeksi ja Visa nimi tälle kyseiselle kortille saatiin vuonna 1976.

Suomeen VISA saapui 1980-luvulla

Meillä Suomessa Visa kortteja on ollut käytössä 1980-luvulta saakka. Kuten sanottua tänä päivänä Visa-kortti löytyy kuitenkin jo useimpien suomalaisten lompakosta jossain muodossa. Syy Visan suosioon on helppo ymmärtää, sillä paitsi että se toimii missä vain ympäri maailmaa, niin tämän lisäksi se on myös eri muodoissaan haettavissa oikeastaan kaikille. Hakijan taloudellisesta tilanteesta, maksuhistoriasta ja sen hetkisestä tulotasosta riippuukin että mikä Visa kortti hänelle on saatavilla.

Visa ruusut ja risut

VISA korttiin liittyy myös useita etuja, joita ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Turvallisuus ja luotettavuus
  • Maailmanlaajuinen käyttöalue
  • Maailmanlaajuisesti tunnettu tavaramerkki
  • Maksuturva ulkomailla
  • Verified by Visa – lisäturva

VISA korttien risut:

  • Jos kyseessä on luottokortti, voi sinulle tulla houkutus tuhlata enemmän kuin mihin sinulla oikeasti olisi varaa
  • Jos käytät Visa luottokorttia väärin ja harkitsematta, voit pahimmassa tapauksessa menettää luottotietosi

VISA kortteihin liitetyt etuohjelmat

Moniin Visa kortteihin on myös saatavilla useita erilaisia etuohjelmia. Riippuen käytössäsi olevasta Visa kortista, voit yleensä liittää siihen esimerkiksi tiettyjen kauppaketjujen, huoltoasemien tai vaikka lentoyhtiöiden pisteitä tai bonuksia keräävät kanta-asiakkaisuusohjelmat mukaan. Tämä helpottaakin elämää, kun yhtä korttia käyttämällä voi hoitaa maksut, sekä napata tarjolla olevat pisteet ja bonukset. Yleensä nämä etuohjelmat ovat myös todella hyviä, eli niiden tuomat edut myös todella hyödyttävät kortin käyttäjää.

Verified by Visa

Verified by Visa on Visan kehittämä turvapalvelu, nimenomaan verkko-ostoksille. Verified by Visa palvelu auttaa siis sinua suojautumaan korttiisi kohdistuvilta väärinkäytöksiltä. Kun tehdään ostoksia verkossa, turvallisuus onkin aina äärimmäisen tärkeä asia. Tästä syystä onkin loistava asia, että Visa on kehitellyt tämänkaltaisen palvelun omien asiakkaidensa turvaksi.

Yksinkertaisesti selitettynä tämä kyseinen toiminto todentaa siis ostohetkellä maksun molemmat osapuolet. Verified by Visa logo kertoo sinulle että kauppias on liittynyt palveluun oman pankkinsa kautta. Kaiken muun hyvän lisäksi, myös palveluntarjoajan tiedot tarkistetaan erillisen turvakoodin avulla. Tämä kyseinen toiminto on myös käytettävissä maailmanlaajuisesti ja sitä käyttämällä voit siis varmistua siitä, että maksutapahtumasi on luotettava.

Visa Electron

Visa Electron on yksi kaikkein yleisimpiä maksukortteja ja se myös toimii maailmanlaajuisesti, lukuun ottamatta Kanadaa, Yhdysvaltoja, Australiaa ja Irlantia. Todella monien suomalaistenkin ensimmäinen maksukortti on Visa Electron, sillä se on helposti saatavilla ja sopii myös nuorille loistavasti. Visa Electron kortti onkin haettavissa kaikille 18-vuotta täyttäneille, mutta vanhempien suostumuksella se voidaan myös myöntää jopa 10-17-vuotiaille.

Visa Electronin erityisominaisuus on se, että siihen ei liity lainkaan luotto-ominaisuutta, vaan sillä tehdyt ostokset veloitetaan suoraan korttiin liitetyltä pankkitililtä. Toisin sanoen, voidakseen tehdä ostoksia Visa Electron kortilla, täytyy myös tililtä löytyä katetta.

Vaikka Visa Electron toimiikin varsin laajalti maailmanlaajuisesti, todella monissa eri maksupisteissä ja sillä voi myös tehdä automaattinostoja ympäri maailmaa, niin huomionarvoista on kuitenkin se, että sillä ei voi tehdä ostoksia sellaisilla maksupäätteillä, joita ei ole liitetty verkkoon. Tämä siitä syystä, että Visa Electronilla ostoksia tehdessä, maksupäätteen tulee pystyä varmistamaan tilin saldo. Tästä syystä esimerkiksi lentokoneessa Visa Electron ei toimi maksuvälineenä.

Suuresta suosiostaan huolimatta, Visa Electronit tulevat kuitenkin poistumaan markkinoilta muutamien vuosien kuluessa ja niiden tilalle tuodaan vastaava tuote. Mitä luultavammin Visa kortit poistuvat käytöstä kokonaan viimeistään vuoden 2024 kevään aikana. Syy miksi Visa Electron kortti poistuu markkinoilta, (vaikka se onkin yksi suosituimpia maksukortteja), on se, että uudet Visa Electronin korvaavat kortit tulevat toimimaan entistä paremmin globaalisti eli maailmanlaajuisesti. Korttien käyttöalue siis parantuu, mutta tämän lisäksi uudet kortit tulevat myös olemaan entistä turvallisempia.

Monet suomalaiset pankit eivät enää myönnäkään Visa Electroneja asiakkailleen. Eli syystä että ne tulevat joka tapauksessa poistumaan markkinoilta lähivuosien kuluessa, niin moni pankki on jo tehnyt linjauksen, että asiakkaille tarjotaan muita korvaavia tuotteita.

Visa Debit

Visa Debit on todella yleinen maksukortti, jossa kortilla tehdyt ostokset tai rahan nostot veloitetaan suoraan korttiin yhdistetyltä pankkitililtä. Debit kortissa tilin katetta ei kuitenkaan yleensä ostoksia tehdessä tarkisteta, joka tarkoittaa sitä että periaatteessa tilin ylitys on mahdollista tilanteessa, jossa ei olla tarkkaan tietoisia tilin saldosta. Jos niin käy, että tili pääsee ylittymään, niin silloin luonnollisesti Visa Debit kortin myöntänyt pankki veloittaa kortinhaltijalta tilinylitysmaksu.

Kannattaa myös huomioida, että Visa Debit-kortti ei ole luottokortti, eli sillä tehdyille ostoksille ei voi saada maksuaikaa. Se ei myöskään ole samanlainen kun Visa Electron kortti, sillä Visa Electron kortti taas varmistaa jokaisen ostoksen jota kortilla tehdään. Tästä syystä tilinylityksiä ei voi tapahtua. Muiden ominaisuuksiensa osalta Visa Debit ja Visa Electron ovat kuitenkin varsin samankaltaisia kortteja. Eli niiden käyttökohteet sekä toimintatavat ovat hyvin samankaltaisia.

Pelkän Visa Debit kortin lisäksi markkinoilta löytyy myös Visa Debit/Credit, johon on siis liitetty mukaan myös luotto-ominaisuus. Tällaisia kortteja kutsutaan yhdistelmäkorteiksi ja niillä ostoksia tehdessä, kortinhaltija voi päättää että tehdäänkö ostokset kortin Debit vai Credit puolelta.

Debit kortit käyvät siis maksuvälineenä maailmanlaajuisesti useissa maksupisteissä ja niillä voi tämän lisäksi nostaa rahaa automaateista, sekä shoppailla netissä. Kannattaa kuitenkin ulkomailla matkaillessa varmistaa se, että kuinka paljon oma pankki perii mahdollisesti nostopalkkiota ulkomailla tehdyistä nostoista. Niissä saattaa nimittäin olla pankkikohtaisesti suuriakin eroja.

Visa Debit on siis yksi yleisimmistä maksukorteista, jota käytetään yleensä jokapäiväisissä arkisissa ostoksissa. Nykyisin lähestulkoon kaikkiin Visa Debit kortteihin on myös liitetty lähimaksuominaisuus. Visa Debit korttia voivat hakea kaikki 18-vuotiaat henkilöt.

VISA vs Mastercard -vertailu

Toinen tunnettu kortinmyöntäjä on MasterCard, joka sekin tunnetaan maailmanlaajuisesti. Nyt esittelemme hieman eroja näiden kahden kortinmyöntäjän välillä.

Kummatkin sekä Visa kuin MasterCard toimivat siis maailmanlaajuisesti ja mahdollistavat automaattinostot useissa miljoonissa automaateissa ympäri maailmaa. Visa käy noin 2 miljoonassa automaatissa ja MasterCard noin 2,1 miljoonassa automaatissa.

Kortit ovat siis varsin samankaltaisia ominaisuuksiltaan, mutta MasterCardilla on hieman enemmän maksupisteitä, eli toisin sanoen 32 miljoonaa, kun taas Visalla niitä on 24 miljoonaa.

Myös maksualueen kattavuus vaihtelee hitusen, eli Visalla se on noin 203 eri maata, kun taas MasterCardilla käytön mahdollistavia maita löytyy 210 kappaletta.

Kumpaankin korttiin on myös yleensä saatavilla kattava ja varsin laaja matkavakuutus, tämä riippuu kuitenkin myös osittain siitä minkälaista Visa- tai MasterCard-korttia ollaan hakemassa.

Korkotaso kummankin toimijan kortissa on varsin samankaltainen, eli yleensä 7% + 3 kk Euribor.

Kun edellä mainittuja faktoja tarkastelee, niin hyvin äkkiä käykin selväksi, että sekä Visa kuin myös MasterCard ovat kummatkin hyväehtoisia ja laajan maksualueen sisältäviä kortteja. Tästä syystä valinta sen suhteen että kumpi olisi itselle paras, onkin oikeastaan mielipidekysymys.

Valintaan vaikuttaa myös varmasti usein myös se, että kumpaa korttia kortinhakijan oma pankki myöntää. Useimmat meistä nimittäin hakevat sekä pankki – kuin myös luottokortinkin nimittäin edelleen sieltä omasta kivijalkapankista.

Lähte: Visa.fi

VISA liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Onko Visa Debit luottokortti?

Ei. Kyseessä on maksukortti, jolla tehdyt ostokset veloitetaan suoraan korttiin liitetyltä pankkitililtä.

Missä voin maksaa Visa Debit kortilla?

Voit tehdä ostoja maailmanlaajuisesti Visa Debit kortilla.

Ovatko Visa Electron ja Debit sama asia?

Eivät. Vaikka kummatkin ovat pankkikortteja, niin Visa Debitillä ostoksia tehdessä niitä ei varmisteta reaaliaikaisena.

Voiko Visa Electron kortti mennä miinukselle?

Ei. Visa Electron kortti ei voi koskaan saada tiliä miinukselle, sillä ostoksia tehdessä, maksupääte varmistaa aina tilin saldon riittävyyden.

Lopetetaanko Visa Electron korttien myöntäminen?

Kyllä. Visa Electronit jäävät pois käytöstä viimeistään vuonna 2024, ne kuitenkin korvataan vastaavalla tuotteella.

Onko Visa Electron “oikea” Visa-kortti?

Kyllä. Myös Visa Electron on ihan oikea Visa-kortti, joka käy monissa maksupisteissä maailmanlaakuisesti sillä voi myös nostaa rahaa automaateilta.

Mikä Visa on?

Visa on monikansallinen luottoyhtiö, jonka kotipaikka on Yhdysvalloissa.

Saako Visa korttiin lähimaksuominaisuuden?

Kyllä. Nykyisin kaikissa Visa korteissa on lähimaksuominaisuus.

Missä Visa käy maksuvälineenä?

Visa käy maksuvälineenä maailmanlaajuisesti, jopa useissa miljoonissa maksupisteissä.

Mitä kortteja Visa tarjoaa?

Visa tarjoaa lukuisan määrän kortteja. Niitä ovat esimerkiksi, Prepaid-, Electron-, Debit-, Business– ja Credit -kortit.

Milloin Visa kortit tulivat Suomen markkinoille?

Ensimmäiset Visa-kortit tulivat Suomen markkinoille vuonna 1980.

Voinko käyttää Apple Pay-sovellusta maksaessani Visalla?

Kyllä. Visa mahdollistaa maksut nykyisin myös Apple Payn avulla. Se on helppo, nopea ja turvallinen tapa hoitaa maksut missä tahansa liikutkin.

Missä voin maksaa Visa lähimaksuominaisuudella?

Lähimaksaminen onnistuu sekä kotimaassa kuin myös ulkomaillakin, kaikilla sellaisilla maksupäätteillä, joissa on näkyvillä lähimaksusymboli.

Mikä on Visa Travel Tools App?

Kyseessä on kätevä sovellus, jonka avulla voit tarkastella kursseja, sekä löytää helposti lähistöllä olevat Visa pankkiautomaatit.

Mitä palveluja Visa tarjoaa?

Visa tarjoaa laajan kattauksen finanssipalveluja.