Maksukortti

Maksukortti

Nyt kerrotaan siitä, että mikä maksukortti on? Sanana se on varmasti on enemmän kuin tuttu monille meistä, mutta kuinka moni osaisi ihan oikeasti määritellä sen, että mitä sillä tarkoitetaan? Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen vaikka et tietäisikään, sillä ihan kohta se selviää sinulle.

Lue siis ihmeessä eteenpäin ja ota selvää mikä maksukortti on, milloin ne saapuivat markkinoille, mistä sellaisen voi saada ja miten sitä käytetään?

Maksukortti – Kätevä ja tunnettu maksuväline

Maksukortti on maksuväline joka löytyy yhä useamman kuluttajan lompakosta. Se on juuri se muovinen kortti jolla voi maksaa kaupassa ja josta ostos veloitetaan joko suoraan pankkitililtä tai maksetaan luotolla.

Korttinumero ja muut kortin tiedot

Nykyiset markkinoilta löytyvät maksukortit ovat ihan poikkeuksetta muovisia ja niihin on merkitty aina sekä kortinhaltijan nimi, korttinumero, CVC-koodi kuin myös voimassaoloaikakin. Nykyisin valtaosa ostoksista tehdäänkin juuri maksukorttien avulla, syystä että ne ovat paitsi helppoja, niin myös todella turvallisia käyttää.

Nykyisistä maksukorteista löytyy siis kohokirjoituksella merkittyjen kortin numeron ja kortinhaltijan nimen lisäksi myös magneettiraita sekä siru. Magneettiraita sijaitsee kortin takaosassa ja se otettiin korteissa käyttöön vuonna 1970. Korteista löytyvä siru taas sisältää kortin tiedot, eli toisin sanoen turvaprosessorin, sekä muistin ja se on yleensä kortin etupuolella. CVC-koodi taas löytyy kortin takaosasta.

Nykyisin varsin yleinen sekä suosittu korttien sisältämä lähimaksuominaisuus onkin itse asiassa vain sirun kehittyneempi muoto, sillä siinä korttilaite pystyy lukemaan sirun radiosignaalin avulla etänä. Kortin haltijan ei siis tarvitse näpytellä PIN-koodia erikseen, jonka takia pienten ostosten teko helpottuu ja nopeutuu.

Suomessa ensimmäinen sirukortti saatiin markkinoille 1987 ja kyseessä oli sellainen kuin Otakortti.

Maksukortit historiaa

Maksukortit saapuivat markkinoille alunperin 50-luvulla, mutta silloin kortit olivat valmistettu pahvista. Nämä ensimmäiset kortit olivat Diners Club:in liikkeelle laittamia. Luonnollisestikaan ne eivät olleet käyttöasteeltaan kovinkaan pitkäikäisiä, sillä vahvinkin kartonki rispaantui käytössä nopeasti. Tästä syystä lähdettiin kehittelemään kestävämpää vaihtoehto niille ja ensimmäiset muoviset luottokortit saatiin markkinoille 1958 (Bank Americard ja American Express).

Mitä luultavimmin muutamien seuraavien vuosien aikana tullaan markkinoille saamaan myös sellaisia kortteja, jotka on valmistettu jostakin muusta kuin muovista, sillä kuten moni varmasti hyvin tietää, muovin käyttöä pyritään nykyisin välttämään. Hyvänä esimerkkinä uusista innovaatioista onkin esimerkiksi Ålandsbankenin maksukortti, joka on valmistettu maissista tai American Express-Black, joka on valmistettu metallista.

Erilaisia maksukortteja

Maksukortteja löytyy siis nykyisin todella monipuolisesti ja niin että jokaiselle kuluttajalle löytyy varmasti mieluinen. Tarjolla on esimerkiksi seuraavia kortteja:

  • Pankkikortti (Electron, Debit)
  • Luottokortti (Credit)
  • Yhdistelmäkortti (Debit/Credit)
  • Prepaid-kortti

Maksukortteja on saatavilla myös muihin tarkoituksiin:

  • Matkakortti
  • Lahjakortti
  • Lounaskortti
  • Puhelukortti

Voisikin sanoa että maksukorttien saapuminen mullisti aikoinaan koko ostotapahtuman ja tekivät siitä nopeamman sekä helpomman. On siis hyvin helppo ymmärtää miksi monilta löytyy nykyisin lompakosta maksukortti jos toinenkin.

Kortteja löytyy siis tänä päivänä todella monipuolisesti, jopa niin paljon että joskus voi olla vaikea valita mikä niistä olisi itselle paras. Kaikeksi onneksi avullamme löydät helposti ja nopeasti itsellesi hyväehtoisen pankki-, yhdistelmä-, prepaid- tai luottokortin, kunhan vain tutut kattaviin ja selkeisiin luottokorttiarvosteluihimme.

Voit maksaa missä vain maailmaa turvallisesti ja helposti

Nykyisin maksukorteilla voikin maksaa oikeastaan missä tahansa ja mikä parasta, usein se on myös huomattavasti turvallisempaa kuin käteisellä maksaminen. Korttimaksusta sinulle jää aina ns. jälki. Korttia voi käyttää vain kortinhaltija itse, joka luonnollisesti vähentää mahdollisuutta kortin väärinkäytöksiin. Muistathan siis, ettet koskaan, etkä missään tilanteessa luovuta korttisi tietoja kenellekään.

Myös verkossa shoppailu on todella yleistä nykyisin ja itse asiassa yhä suurempi määrä ostoksista tehdäänkin juuri nettikaupoista. Luottokortti on tässä tapauksessa paras mahdollinen valinta, sillä se tuo turvaa ihan eri tavalla kuin normaali pankkikortti. Moni luottokortti myös mahdollistaa sekä osto-kuin myös tuoteturvan ostoksille.

Hanki itsellesi maksukortti netistä

Kortin hakeminen käy nykyisin helposti suoraan netissä, eli täytät vai haluamasi korttiyhtiön tai pankin sivuilta löytyvän helpon verkkohakemuksen. Yleensä hakemukseen merkitään omien henkilö-ja yhteystietojen lisäksi myös tulotiedot. Päätös kortin saatavuudesta on tarjolla nopeasti ja jos se on myönteinen, saapuu kortti sinulle postitse noin viikon kuluessa.

Jotkut kortit on mahdollista ostaa myös suoraan kivijalkaliikkeestä, eli vaikka R-Kioskilta tms. Ilahduttavan moni korteista on kuitenkin tänä päivänä saatavilla vain helpon ja nopean verkkohakemuksen välityksellä.

Lue myös: Maksuaikakortti