Luottoraja

Luottoraja

Luottoraja on se euromäärä, joka kertoo kuinka paljon luottokortin haltija voi niin sanotusti lainata rahaa tililtään. Luottoraja eli limiitti on aina henkilökohtainen ja se määrittyy kortinhakijan taloudellisen tilanteen ja maksuhistorian mukaan. Suomessa useimpien luottokorttien luottoraja liikkuu välillä 500 – 10 000 euroa.

Luottoraja määrittelee paljonko voit lainata kortilta

Luottoraja siis määrittelee sen, kuinka paljon ostoksia kortilla voi tehdä. Koska nykyiset luottokortit mahdollistavat varsin muhkeat luottorajat, sekä tämän lisäksi mukavasti korotonta maksuaikaa, käyttääkin moni luottokorttia arjen pienenä apulaisena. Sen avulla saa siis kätevästi joustoa vaikka ennen tilipäivää, tai kun eteen tulee yllättäen joku suurempi ostos tai hankinta.

Aina ei siis tarvitse ottaa lainaa selvitäkseen yli tiukan tilanteen, vaan luottokortin avulla voi pistellä menemään vaikka pari nihkeää päivää, ennen uuden palkan tilille tipahtamista. Kannattaakin vertailla aina huolella, kumpi on omaan tilanteeseen parempi vaihtoehto, laina vaiko luottokortti.

Käytä koroton maksuaika hyväksesi

Nykyiset luottokortit mahdollistavat korotonta maksuaikaa yleisesti ottaen 30 – 50 päivää. Periaatteessa saat siis itsellesi ilmaista lainarahaa. Myöskään korottoman maksuajan jälkeen perittävä korko ei nykyisillä kortinmyöntäjillä ole päätä huimaavan suuri, eli tästäkin syystä luottokorttien suosion ymmärtää paremmin kuin hyvin.

Valitse luottoraja alusta saakka huolella

Eri kortit myöntävät eri suuruisia limiittejä eli luottorajoja, eli jos tarvitset itsellesi suurehkon luottorajan, kannattaa kortti hakea joltakin sellaiselta toimijalta joka sen voi myös myöntää. Edellä mainittu 10 000 euron luottoraja on Suomessa yleisin suurempi luottoraja, mutta toki luottorajaa on mahdollista saada korkeammaksikin. Esimerkiksi Handelsbankenin Platinum tai Nordean Black kortit tarjoavat kummatkin jopa 50 000 euron luottorajan. Myös American Express luottokortit ovat kaikki tunnettuja korkeasta ja personoidusta luottorajastaan.

Riippuu luottokortista minkälainen luottoraja on tarjolla

Kuten moni varmasti on huomannut, luottokortteja on olemassa eri tasoisia. Tarjolla on siis Premium-, gold- sekä Platinum-kortteja . Luonnollisesti mitä jalommaksi metalli kortin nimessä muuttuu, sitä korkeampi luottoraja korttiin on myös yleensä saatavilla. Yleensä gold- ja Platinum kortit ovat haettavissa vai tietyn vuositulon ansaitseville henkilöille. Tällaisessa tapauksessa pankki usein tarjoaa itse ns. korkeampi arvoista korttia asiakkaalle. Silloin kun korttia kuitenkin haetaan netistä, täytyy itse olla aktiivinen ja tarkistaa mikä kortti sopisi sekä ominaisuuksiensa, kuin myös luottorajansa puolesta omaan elämäntilanteeseen parhaiten.

Nämä tiedot selvität nopeasti luottokorttiarvosteluistamme, joissa on kerrottu selkokielellä jokaisen kortin erityisominaisuudet, hinnat, luottorajat ja hakuprosessi.

Korkea luottoraja on arjen vararahasto

Jos pankki tarjoaa sinulle korkeampaa luottorajaa kuin olit itse ajatellut, kannattaa se kuitenkin ehdottomasti hyväksyä. Sinun ei nimittäin ole mikään pakko käyttää luottoa, vaan voit pitää sitä niin sanottuna arjen vararahastona. Toki nykyisten korttien ehdot ovat niin hyviä, että luottokorttia kannattaa hyödyntää myös normaalissa arjessa. Varsinkin jos matkustelet paljon tai teet runsaasti ostoksia netissä, kannattaa sinun ehdottomasti hoitaa mahdollisimman monet ostokset luottokortilla. Se nimittäin tuo myös turvaa ostoksillesi.

Voit niin halutessasi myös nostaa luottorajaa

Joskus voit myös taloudellisen tilanteesi parantuessa nostaa jo olemassa olevaa luottorajaasi. Yleensä voit tehdä sen helposti ja nopeasti verkossa ja myös päätös on saatavilla tuossa tuokiossa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että luottorajan nostosta veloitetaan sinulta yleensä pieni maksu. Luonnollisesti luottorajan nostaminen on mahdollista vain sellaisessa tilanteessa, jossa olet hoitanut aiemmat luottokorttilaskusi asianmukaisesti ja taloudellinen tilanteesi on vakaa.