Miten luottokortti toimii

Miten luottokortti toimii

Luottokortti on kätevä apuväline arjessa, mutta se on hyvä olla lompakossa myös matkustellessa ja vaikka juhlia suunnitellessa. Toisin sanoen, luottokortti tuo joustavuutta maksuihin ja helpotusta elämään. Tänä päivänä markkinoilta löytyvät luottokortit ovat myös ehdoiltaan todella loistavia, eli niihin on liitetty suorastaan huima määrä erilaisia upeita etuja.

Luottokortin toimintaperiaate – Miten luottokortti oikein toimii?

Silloin kun ostoksia tehdään luottokortilla, niin ostoja ei veloiteta suoraan kortinhaltijan tililtä, vaan ne laskutetaan kerran kuukaudessa. Luottokortti siis tuo mukavasti ns. pelivaraa arkeen ja varsinkin kun nykyisin luottokortteihin on liitetty mukaan todella mukavasti korotonta maksuaikaa, (30- 60 vrk). Luottokortti mahdollistaa siis hieman suuremmatkin hankinnat tai ostokset vaikka ennen tilipäivää.

Luottokortit siis tarjoavat kortinhaltijalle luottoa. Kun luottokortilla tehdään ostoksia, lainaa luottokorttiyhtiö kyseisen summan kortinhaltijalle. Luottokorttien luottoraja on siis vähän kuin lyhytaikainen ja todella edullinen laina, jota kortinhaltija voi lyhentää joko kuukausittaisissa erissä tai kerralla kokonaan pois. Jos laskun maksaa pois korottoman maksuajan puitteissa kokonaisuudessaan, niin siitä ei kerry lainkaan kuluja tai korkoja.

Yleisimmät luottokorttiyhtiöt Suomessa

Suomessa yleisimpiä luottokortteja ovat Visa, MasterCard ja American Express. Tosin näistä kolmesta edellä mainitusta American Express ei itseasiassa ole luottokortti, vaan maksuaikakortti. American Express kuitenkin usein luokitellaan luottokortiksi hieman virheellisesti.

Luottokorttiin on mahdollista hakea myös rinnakkaiskortteja

Luottokortteihin on myös mahdollista liittää rinnakkaiskortteja, esimerkiksi perheenjäsenille. Yleensä myös rinnakkaiskorteista veloitettavat maksut ovat varsin kohtuullisia ja joskus ne voi jopa saada täysin ilmaiseksi käyttöön. Rinnakkaiskortti voikin olla hyvä idea puolisolle, lapsille tai vaikka nuorelle joka lähtee maailmalle opiskelemaan. Rinnakkaiskorteilla tehdyt ostokset sekä niillä kerätyt edut kootaan yhdelle ja samalle luottokorttitilille, eli pääkortinhaltijan tilille. Pääkortinhaltija onkin yleensä aina vastuussa kaikilla korteilla tehdyistä ostoksista.

Luottokortteihin liitetyt edut helpottavat elämää

Kuten sanottua, luottokortteihin on myös liitetty nykyisin runsaasti erilaisia etuja, jotka myös omalta osaltaan helpottavat kortinhaltijan elämää. Sellaisia ovat esimerkiksi seuraavat:

Luottoraja – Luonnollisestikin, silloin kun puhutaan luottokorteista, on myös luottoraja selviö. Se kuitenkin saattaa vaihdella varsin suuresti korttikohtaisesti. Yleisimmät Suomessa myönnettävät ns. perusluottokortit myöntävät luottorajaksi 500 – 10 000 euroa, kun taas ns. Premium-tason luottokorteissa luottoraja voi nousta jopa 20 000 euroon.

Joissakin korkeamman profiilin luottokorteissa luottorajaa ei välttämättä edes ole määritelty valmiiksi. Riippuukin täysin kortinhaltijan omista toiveista, kuin myös taloudellisesta tilanteesta, että minkä kokoinen luottoraja korttiin on saatavilla.

Koroton maksuaika – jota nykyisin markkinoilta löytyvistä korteista löytyy todella runsaasti, eli 30- 60 vuorokautta. Korotonta maksuaikaa voi myös hyödynnyttää esimerkiksi Supreme -kortilla jonka avulla voi myös tehdä ostoksia ja maksaa ne niin laskulla kun myös osa-maksulla.

Matkavakuutus – useimmista luottokorteista löytyy nykyisin myös matkavakuutus, joka Premium-korttien kyseessä ollessa saattaa olla voimassa jatkuvasti ja ns. perusluottokorttien kyseessä ollessa astua voimaan kun tietty määrä matkan kustannuksista on maksettu kyseisellä luottokortilla, (50 % – 75%)

Osto – ja tuoteturvavakuutus – Suurin osa luottokorteista tarjoaa tänä päivänä myös osto – ja tuoteturvavakuutuksen ja ne ovatkin iso turva kortinhaltijalle, varsinkin kun nykyisin ostoksia tehdään runsain määrin myös netissä. Tuoteturvavakuutus esimerkiksi korvaa tuotteet varkauden tai vahingoittumisen kyseessä ollessa.

Kanta -asiakasohjelmat – Useimpiin luottokortteihin on myös mahdollista liittää jonkun suomalaisen kaupparyhmittymän, lentoyhtiön tai muun yrityksen kanta-asiakkuus ohjelma, joka tarkoittaa sitä, että aina korttia kyseisessä liikkeessä käytettäessä kortinhaltija kerää kanta-asiakasohjelman mukanaan tuomat edut itselleen.

Monet kuluttajista ovatkin liittäneet omaan luottokorttinsa siihen saatavilla olevan etuohjelman, sillä se luonnollisesti helpottaa elämää, sekä tuo etuja tullessaan. Jos esimerkiksi perheenjäsenillä on käytössä rinnakkaiskortit, niin koko perhe yhdessä kerää pisteitä tai bonuksia, jonka ansiosta ne myös kertyvät nopeammin ja tuovat enemmän etuja.

Luottokortti käy maksuvälineenä maailmanlaajuisesti

Luottokortilla ostosten teko on siis helppoa, turvallista ja joustavaa. Luottokortti tuo kortinhaltijalle tullessaan maksuaikaa ja tämän myötä joustoa arkeen. Mikä parasta, luottokortit toimivat maailmanlaajuisesti, eli esimerkiksi Visa, MasterCard ja American Express käyvät maksuvälineenä jopa useissa kymmenissä miljoonissa kohteissa globaalisti.

Miten luottokortilla maksetaan?

Itse maksutapahtuma luottokorttien kyseessä ollessa on hyvin samankaltainen kuin pankkikorteissakin, eli kortinhaltija vain näppäilee maksupäätteeseen oman tunnusluvun, eli PIN-koodin, tai vaihtoehtoisesti maksaa pienemmän ostoksen kortin lähimaksuominaisuudella.

Kannattaa huomioida, että joissakin tapauksissa lähimaksuominaisuus on käytettävissä vain ns. Yhdistelmäkorttien kyseessä ollessa, joista löytyy siis sekä Debit kuin Credit puoli. Kun lähimaksulla tehdään ostoksia, veloitetaan se yleensä automaattisesti kortin Debit puolelta.

Luottokortilla ostosten teko on turvallista

Kun luottokortilla tehdään ostoksia netissä, niin myös se on tänä päivänä täysin turvallista, kiitos korttiyhtiöiden kehittyneiden turvallisuus -palveluiden ansiosta. Esimerkiksi Visalla on käytössä Verified by Visa – todentamispalvelu, MasterCardilla MasterCard SecureCode ja American Express korteissa American Express SafeKey.

Vaikka luottokorteilla ostosten teko ja maksaminen netissä onkin tänä päivänä todella turvallista, niin siitäkin huolimatta myös maalaisjärki tulee pitää mukana. Omat tiedot tulee myös aina suojata ja pitää tallessa asianmukaisesti, olipa kyseessä nettiostos tai shoppailu ns. Kivijalkakaupassa.

Luonnollisesti eri luottokorttien ehdoissa sekä muissa ominaisuuksissa löytyy eroja, jonka takia ne kannattaakin vertailla tarkasti. Miettimällä tarkoin omia toiveita luottokortin suhteen ja tutustumalla mahdollisimman moniin korttiarvosteluihin, löytyykin varmasti paras mahdollinen kortti juuri omia tarpeita ajatellen.