Pankkikortit

Pankkikortit

Pankkikortit ovat maailman yleisimmin käytettyjä maksuvälineitä, joilla voi maksaa ostoksia, sekä totta kai myös nostaa rahaa pankkiautomaateista. Pankkikortteihin ei kuulu luotto-ominaisuutta, eli niillä tehdyt ostokset veloitetaan suoraan pankkikorttiin liitetyltä tililtä.

Suomessa yleisimpiä pankkikortteja ovat Visa Electron, sekä Visa ja MasterCard Debit-kortit. Maailmanlaajuisesti yksi kaikkein suosituimpia pankkikortteja on myös MasterCard Maestro, mutta sitä ei tällä hetkellä myönnetä Suomessa. Se käy kuitenkin maksuvälineenä Suomessa ja sillä voi myös nostaa rahaa automaateista.

Onko valintasi Electron vai Debit – kortti?

Pankkikortteihin ei siis ole saatavilla luottoa tai korotonta maksuaikaa. Visa Electron korteissa esimerkiksi maksu veloitetaan välittömästi tililtä. Visa Debit korteissa taas maksu veloitetaan yleensä muutaman päivän viiveellä, sitä ennen se näkyy tilillä katevarauksena.

Koska Debit kortit eivät varmenna jokaista ostotapahtumaa reaaliaikaisesti, niin niissä mahdollisuus voi olla myös tilin ylitykseen. Tästä syystä pankkikortin haltijan kannattaisikin olla aina hyvin selvillä oman tilinsä saldosta. Luonnollisesti tilinylityksistä veloitetaan tilinylitysmaksu.

Kuten sanottua, Electron korteissa suoritetaan aina ostoksia tehdessä katevarmennus, joka toisin sanoen tarkoittaa sitä, että pankkitilin saldo tarkistetaan ja varmistetaan että onko siellä tarpeeksi varoja kyseisten ostosten tekemiseen.

Kaikki suomalaiset pankit myöntävät pankkikortteja

Kaikki suomalaiset pankit myöntävät asiakkailleen pankkikortteja ja sen hakeminen on helppo ja nopeaa. Pankkikortit ovatkin saatavilla kaikille sellaisille henkilöille, jotka ovat vähintään 18-vuotiaita ja asuvat pysyvästi Suomessa. Jotkut pankkikortit ovat myös saatavilla alle 18-vuotiaille, vanhempien suostumuksella.

Myös pankkikortti käy maksuvälineenä maailmanlaajuisesti

Pankkikortin käyttäminen on myös täysin turvallista ja ne käyvät maksuvälineenä maailmanlaajuisesti. Pankkikorteilla voi siis tehdä ostoksia kotimaassa, ulkomailla kuin myös verkossakin.

Moniin pankkikortteihin on myös tänäpäivänä liitetty mukaan lähimaksuominaisuus, sekä erilaisia bonus – tai pisteohjelmia. Monet Debit-kortit ovat myös saatavilla ilman vuosimaksua pankin jäsenille. Myös pankkikortteihin on lisätty vuosi vuodelta lisää ominaisuuksia, eli moni pankki mahdollistaa esimerkiksi omavalintaisen tunnusluvun.

Pankkikortti vai yhdistelmäkortti?

Debit-kortteihin on mahdollista liittää myös Credit-ominaisuus, mutta silloin kyseessä on ns. yhdistelmäkortti. Tämä tarkoittaa sitä, että kortinhaltija voi ostoksia tehdessä valita, maksaako ostokset kortin Debit vai Credit puolelta.

Yhdistelmäkortti ei kuitenkaan ole enää perinteinen pankkikortti, sillä Credit ominaisuus tuo siihen mukaan luotto-ominaisuuden.